On-Page SEO - sådan kommer du højere på google
Sidst opdateret:
23/05/2024
Hvad er On-Page SEO?
Arbejdet med søgemaskineoptimering (SEO) kan opdeles i to hovedområder: On-page SEO og Off-page SEO. Her får du en tjekliste over de vigtigste elementer, du skal fokusere på, når du arbejder med On-page SEO.
On-page SEO (også kendt som Onsite SEO eller On-site søgemaskineoptimering) refererer til det SEO-arbejde, der udføres direkte på dit website. Dette er i kontrast til Off-page SEO, som primært involverer linkbuilding, der foregår på andre websites.
I denne tjekliste gennemgår jeg de centrale punkter, du skal have styr på for at opnå succes med On-page SEO. Hvis du er ny inden for SEO, anbefaler jeg, at du starter med at læse vores guide til SEO – den er mere letforståelig end denne tekniske On-page tjekliste. Du kan også lære mere om, hvordan vi arbejder med søgemaskineoptimering og få et gratis eksemplar af vores nye SEO-bog.
Søgeordsanalyse
For at opnå succes med organisk trafik fra søgemaskinerne er det essentielt at starte med en søgeordsanalyse. Denne analyse identificerer, hvilke keywords der er populære i din branche og relevante for din virksomhed. Søgeordsanalysen er en kontinuerlig proces, da søgeadfærd konstant ændrer sig. Den fungerer som en kritisk vejledning for alt indhold, du producerer til din side, for at sikre, at kunderne finder dig.
Rækkefølge i header
Når det drejer sig om en sides header, er det vigtigt, at Meta Tags følger en bestemt hierarkisk rækkefølge. Den korrekte rækkefølge er: Meta Title, Meta Description og Meta Keywords (sidstnævnte bør dog ikke længere anvendes).
Title Tag
Title Taggen er en af de mest essentielle elementer i on-page-optimering. Det er her, du skal inkludere sidens vigtigste søgeord, med det mest betydningsfulde placeret så langt til venstre som muligt. Title Taggen bør være omkring 55-65 karakterer lang, inklusiv mellemrum, hvilket svarer til cirka 512 pixels. Hvis den er for lang, vil Google automatisk afkorte den.
Meta Keywords
Meta Keywords er ikke længere relevante for Google og har derfor ingen SEO-værdi. De kan dog stadig være nyttige til interne funktioner på hjemmesiden, såsom søgefunktioner. Sørg for at afklare, om din side anvender Meta Keywords, og hvad de bruges til.
Meta Description
Selvom Meta Descriptions ikke direkte påvirker SEO som Title Tags gør, er de afgørende for, om brugerne vælger at klikke på din side fremfor konkurrenternes i søgeresultaterne. I Meta Description skal du skrive en engagerende og sælgende tekst, der præcist afspejler indholdet på siden.
Headings (overskrifter og underoverskrifter)
Headings svarer til rubrikker og underrubrikker på internettet. De forbedrer tekstens læsbarhed og har SEO-påvirkning, hvilket gør det fordelagtigt at inkludere vigtige søgeord i overskrifterne. Headings følger et hierarki, hvor H1 er den vigtigste overskrift, brugt som rubrikken på siden. Herefter følger H2, H3, H4, H5, og H6. Det er god praksis at følge dette hierarki i din tekst. Læs mere om copywriting her.
Antal ord på siden
Google foretrækker sider med flere ord, så længe teksten er brugbar og velskrevet. Ifølge Searchmetrics' rapport "Ranking Factors" fra 2015, er længden på det indhold, der ranker bedst, steget løbende. Dårlige, duplikerede eller tynde tekster kan skade din synlighed.
Alt-tags
Et alt-tag eller alternativ tekst er den tekst, der vises, når man bevæger musen henover et billede. Denne tekst udfyldes normalt ved upload af billedet og har tre formål:
Det hjælper Google med at forstå, hvad billedet viser.
Det bruges, når brugere laver billedsøgninger.
Det giver blinde og svagtseende mulighed for at få at vide, hvad billedet viser.
Billedoptimering er en vigtig del af din on-page SEO, især hvis du har mange billeder på dit website, som du ønsker at synliggøre i Google Billedsøgning.
Bindestreger vs. bundstreger i URL’er
Ved navngivning af URL’er bør du benytte bindestreger fremfor bundstreger. Bindestregen fungerer som en naturlig ordopdeler, hvilket bundstregen ikke gør. For mange bindestreger kan dog virke spammy, så brug dem med måde.
Relative URL’er
Der er intet galt i at bruge relative URL’er i interne links på en side, så længe du gør det korrekt. Relative URL’er kan faktisk have fordele, såsom kortere HTML. En relativ URL betyder, at du udelader selve domænet fra linket.
Ekstern JavaScript og CSS
Sørg for, at den vigtigste kode er det første, som søgemaskinernes crawlere finder. Du kan hjælpe dem ved at minimere mængden af ikke-nødvendig kode over body-teksten og placere denne kode i en ekstern fil.
Sitemap
En hjemmeside kan have et HTML-sitemap, og hver enkelt underside kan henvise til dette sitemap, f.eks. i en footer. Det er en god idé at oprette et XML-sitemap, som hjælper søgemaskiner med at crawle hele siden mere effektivt.
Navigation
Navigationen på en hjemmeside bør være i tekstform, da Google og andre søgemaskiner ikke kan læse JavaScript eller Flash. Hvis den primære navigation er i JavaScript eller Flash, skal du sikre dig, at der er en alternativ tekstbaseret navigation i bunden af siden.
Robots.txt
Det er nyttigt at have en robots.txt-fil, men det er ikke kritisk for SEO, medmindre den blokerer for adgang til crawl af siden. Robots.txt-filen bruges til at instruere søgemaskiner om, hvilke områder af siden du ikke ønsker indekseret, f.eks. backend-delen.
Web-analytics
Web-analytics er en grundsten i enhver SEO-strategi. Uden det kan du ikke måle, hvordan din side præsterer og udvikler sig. Sørg for, at web-analytics (f.eks. Google Analytics) er korrekt opsat. Definér klare mål for, hvilken type data du har brug for, så du kan få brugbar information til at forbedre din SEO-strategi.
Link-strategi
Linkbuilding er en af de mest afgørende dele af en SEO-strategi. Det handler ikke kun om eksterne links, men også om, hvordan du linker internt på din side. Links bør være så naturlige som muligt. Kvalitet og relevans er afgørende for, om din linkprofil bliver belønnet eller straffet af søgemaskinerne. Linkbuilding er teknisk set en del af Off-page SEO, men dens betydning gør, at det er vigtigt at nævne i enhver SEO-strategi.
Server-konfiguration
Hold jævnligt øje med respons-fejl som 404, 302 osv. for at sikre, at din hjemmeside altid er opdateret og brugervenlig. Dette er vigtigt for både brugere og søgemaskiner. Læs mere om brugervenlighed her.
Privatliv og brug af cookies
Informér dine brugere om, hvordan du anvender data fra deres færden på din side. Dette er ikke kun god praksis, men også en del af cookiereglerne for danske hjemmesider. Nogle rapporter indikerer, at det kan have en positiv effekt på din SEO, hvis disse oplysninger er let tilgængelige.
Statiske sider
Statiske sider foretrækkes i SEO frem for dynamiske URL'er med parametre. Brug canonical-tags for at sikre, at søgemaskiner forstår, hvilken side der skal indekseres.
Statiske index-sider
En hjemmeside med konstant skiftende indhold på forsiden kan forvirre søgemaskiner om sidens primære emne. Det er derfor en god idé at have faste tekstdele på forsiden.
Tekst over billede
Brug altid tekst til at forklare vigtige oplysninger fremfor billeder. Søgemaskiner kan ikke læse tekst på billeder, så hvis dine vigtige budskaber kun findes på billeder, vil søgemaskinerne ikke kunne indeksere dem korrekt.
Ingen spam-taktikker
At misbruge eller snyde Googles retningslinjer for at forbedre dine placeringer resulterer sjældent i langsigtet succes og er derfor spild af tid. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dine metoder er i overensstemmelse med reglerne, kan du læse Googles egne retningslinjer for SEO.
Duplicate content
Duplicate content opstår, når det samme indhold findes på flere URL'er. Google straffer duplicate content, så det er afgørende at undgå dette. Brug Copyscape.com til at kontrollere, om dit indhold findes andre steder – enten på dit eget eller andres websites.
Google Search Console
Hvis du ikke allerede har det, bør du opsætte en Google Search Console-konto. Det giver indsigt i, hvordan søgemaskiner ser din side, og hvilke fejl de oplever. Her kan du også se, om dit site har modtaget nogen straffe fra Google. Følg denne vejledning for at oprette en konto.
Check for crawl-fejl
At tjekke for crawl-fejl er vitalt, da disse fejl betyder, at Google ikke har kunnet få adgang til bestemte sider på dit website. Det er afgørende at finde årsagerne og løsningerne på disse problemer, hvilket kan gøres via 'Crawl'-sektionen i Google Search Console.
Mobilvenligt site
Med den stigende brug af mobile enheder til internetadgang, er det blevet afgørende at sikre, at dit website er mobilvenligt. Google Search Console tilbyder værktøjer, hvor du kan se, hvordan dit site præsterer på mobile enheder og få forslag til forbedringer.
Straffe fra Google
Eventuelle straffe udstedt af Google kan ses i 'Manual Actions Report' under 'Search Traffic' i Google Search Console. Det er vigtigt at forstå årsagen til disse straffe og tage skridt til at løse problemerne.
Tjek sitets udvikling ifht. algoritme-opdateringer
For at forstå, hvordan Googles algoritme-opdateringer påvirker dit site, kan du bruge værktøjer som Panguin Tool. Dette værktøj sammenligner dine trafikniveauer før og efter opdateringerne for at identificere eventuelle påvirkninger.
Hastighedsoptimering
Hastigheden af din hjemmeside er afgørende for både brugeroplevelsen og SEO. Et langsomt site kan skade både brugerengagement og placeringer i søgeresultaterne. Vær proaktiv med at optimere dit sites hastighed og følg bedste praksis for at forbedre ydeevnen.